alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro - Hășmașii ...ultra-experiența Mureș Olt-Marathon

alergaceala.ro
alergaceala.ro
următoarele evenimente 🏃 personale confirmate: alergaceala.roalergaceala.ro

2019.10.19 🏃alergaceala.ro  Cappadocia Ultra / CMT 63K2030+alergaceala.ro
2019.10.26 🏃alergaceala.ro  VIN' la Alergat / 12K Demisec
2019.11.03 🏃alergaceala.ro  Istanbul Marathon / 15K200+
2019.11.10 🏃alergaceala.ro  Athens Authentic Marathon / 42K300+
2019.11.17 🏃alergaceala.ro  adidas CityRun FulHam / 10K
2020.08.27 🏃alergaceala.ro  UTMB Orsières/Chamonix / OCC 56K3500+
alergaceala.ro
experiența personală ca 🏃 pace(make)r:
alergaceala.ro
2016 🏃alergaceala.ro  1h50/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2016 🏃alergaceala.ro  4h15/42K / Bucharest International Marathon
2017 🏃alergaceala.ro  2h00/21K / Mezza Maratona di Treviso, Italia
2017 🏃alergaceala.ro  1h45/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2017 🏃alergaceala.ro  1h40/21K / Brasov International Marathon
2017 🏃alergaceala.ro  1h45/21K / Bucharest International Marathon
2017 🏃alergaceala.ro  4h00/42K / Maratona di Venezia, Italia
2018 🏃alergaceala.ro  4h00/42K / Gran Canaria Maraton, Spania
2018 🏃alergaceala.ro  1h40/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2018 🏃alergaceala.ro  3h45/42K / Bucharest International Marathon
2018 🏃alergaceala.ro  2h00/21K / Arobs Transylvania HalfMarathon Cluj
2019 🏃alergaceala.ro  1h40/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2019 🏃alergaceala.ro  3h45/42K / Chisinau International Marathon
2019 🏃alergaceala.ro  2h00/21K / Arobs Transylvania HalfMarathon Cluj
2019 🏃alergaceala.ro  1h40/21K / Bucharest International Marathon alergaceala.ro
alergaceala.ro
recorduri 🏃 personale oficiale:
alergaceala.ro
alergaceala.ro5K / 2018.07.08 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro20'34"/ Betano 5K Night Run
10K / 2019.04.07 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro41'45"/ Uniqa 10K Bucharest
21K / 2018.05.20 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro1h30'38"/ Semimaratonul Târgoviște
21K / 2019.03.17 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro1h35'37"/ Athens Half-Marathon
42K / 2017.12.01 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro 3h35'00"/ Maratonul 1 Decembrie
42K / 2018.11.10 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro 3h37'11"/ Istanbul 40th Marathon

Alergaceala APK Download
alergaceala.ro

susţinut în 🏃 pași de alergare:

BodyShape Transformation Gym adidas Runners Bucharest Kalenji ...by Decathlon
RoHost ...servicii de găzduire și domenii web EuroStarGaz Silvian Nectar BIO-TECH

monitorizat prin GPS în 🏃 pași de alergare:

Ionut Petcu - alerg cu Garmin VivoActive HR

citesc și recomand:

Cabral Ibaka - cabral.ro - Zâmbește, lume! ;) Zâmbet şi Sănătate Andreea Pavel - Sports, health, lifestyle Adrenallina.ro FishEye Studio - Grafica, web design si fotografie

statistici personale în 🏃 pași de alergare:

rezultate Ionut Petcu - profil ITRA Ionut Petcu ...profil Strava Ionut Petcu ...profil Garmin Ionut Petcu ...profil Runtastic Ionut Petcu ...profil Endomondo Ionut Petcu ...profil Runkeeper Ionut Petcu - profil rezultate 42km.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
Translate
alergaceala.ro

Hășmașii ...ultra-experiența Mureș Olt-Marathon

alergaceala.ro

21.09.2019
Am alergat Hășmașii. Ținutul Secuiesc. Un tărâm încă prins în istorie. Harghita era unul din planurile mele pentru la anu'. Dar invitația Anei, pentru a reprezenta pe aceste culmi culorile Roșia Montană Marathon s-a potrivit la fix cu acest weekend. Nu e prima dată când susţin prin alergare acest proiect, sportiv, ecologic și socio-cultural, cu tradiţie deja, an de an, în toiul verii.

Roșia Montană este locul unde într-un cadru special se îmbină sportul, spiritualitatea și cultura, în armonie cu Natura. Personal, nu am alergat încă Roşia, e vreme poate pentru la anu'. Dar am savurat potecile marcate competiţional, susţinând aceleaşi culori şi valori, în această vară şi Bate Toaca la est, povestită aici dar şi Retezat Marathon la vest, povestită aici.

alergaceala.ro

Bun. Oportunitatea era aliniată la start. Stabilisem locația pentru cele două nopți de cazare. Mai era drumul de stabilit şi ora de plecare. Evident, un drum mai lung, petrecut câteva ore învârtind covrigul, trecând munţii, nu avea cum să rămână neexplorat. Competiţia era sâmbătă, nu foarte matinal. Dar zona de start era aproape la limita de îngheţ, obişnuită la Miercurea Ciuc.

Vremea în statistici se anunţa rece, dar însorită. Prognoza meteo era deja generoasă, după câteva zile mofturoase, cu ploi și furtuni, care au afectat traseul în prima parte, făcându-l impracticabil. Ruta aleasă pentru condus spre destinație evita Valea Prahovei, un test de răbdare, de fiecare dată. Nici Harta lu' Goagăl nu ținea cu noi, încăpățânată să ne ducă după ozn-uri, peste munți în miez de noapte.

alergaceala.ro

Drumul pe la Cheia, e mereu o opţiune preferată. Acum două săptămâni luasem parte la experienţa cu tradiţie Ciucaş X3, voluntar şi alergăcios. De data asta, era doar un punct intermediar. Dar munții trecuți pe acest drum sunt un adevărat spectacol, dacă nu stai în șir indian după vreun tirist. Un asfințit roșu ne acompania după ce am trecut Carpații spre alte căi mai line, evitând aglomeraţia.

Noaptea cuprinsese în braţe deja pădurile cu falnici brazi ce străjuiau serpentinele spre secuime. Eram curioşi ce animale sălbatice ni se arată în zare. Deja era un obicei ca noaptea, vreun blănos să ne zâmbească în lumina farurilor. Să fie vreun iepure fricos? Vreo vulpe catifelată? Chiar în Băile Tușnad aşteptarea a fost răsplătită cu un pui de urs sprinten ce s-a dus în câteva clipite pe alei laterale.

alergaceala.ro

Dimineața de sâmbătă se anunța rece. Dar fără ploi la orizont. Kitul l-am ridicat seara trecută la câteva zeci de minute după cazare, pentru a sta relaxat dimineaţa. Tricoul tehnic al ediției e interesant, doar că e cam scurt, cel puţin pe mărimea aleasă de mine. Dar, am savurat kurtos-kalacs-ul tradiţional. Mega idee. Câteva cadre la start, două trei selfie cu câţiva cunoscuţi şi... start.

Puţin după ora nouă și jumătate am pornit toţi, pe toate cele trei trasee. Al nostru maraton montan era promis cu peripeţii marcate pentru vreo 44 de kilometri şi peste 2200 metrii diferenţă de nivel, cu două limite intermediare și nu mai mult de zece ore de savurat la limita descalificării. Inevitabil, primii kilometri încep sprinten, profilul este lin, pe o porțiune plată. Dar, începem să urcăm.

alergaceala.ro

Deja brazii ne sunt parteneri de drum. În față am vreo două zeci și ceva de alergători mai sprinteni, în spate, un luuung șir ce îmi calcă pe urme. Primii opt kilometri alergăm pe o rută comună, apoi, fiecare... pe calea lui marcată. Cum intrăm pe ruta de maraton începe aventura. Pe alocuri erau copaci căzuți în cale. Pe unii îi săreai. Pe alții, trebuia să îi ocolești. Traseul sălbatic m-a dus cu gândul la Cucuieții, prin Piatra Craiului.

O plăcere să mă bucur de primii douăzeci de kilometri pe cărări variate, fie ele late sau deseori îngustate. Mi-am pus harta actualizată pe ceas. Inspirată decizie. Deși ruta a fost foarte bine marcată, erau porțiuni cu mai multe bifurcații, astfel că chiar și eu am ieșit pentru câteva sute de metri de pe traseu. Dar m-am redresat foarte repede, fără probleme înainte de a ajunge la antenele radio, unul din punctele de control.

alergaceala.ro

Știam că urma ascensiunea spre Piatra Singuratică, masivul Hașmasu Mare. Astfel că, pe o vreme însorită alergarea sprintenă devine tot mai lentă, combinată pe alocuri cu ritm alert la pas. Lăsăm destul de repede păşunile mărginite de brazi şi urcăm tot mai sus, pe drumuri forestiere, înclinate, pline de pietre şi rădăcini.

Pe prima porţiune de păşune aveai răgaz la pas mărunt să te alimentezi cu un gel, o gustare sau să te hidratezi în funcţie de resursele din dotare. Dar, cum înaintai pe drumul pietruit trebuia să te pui în mod X4 (în patru labe), fie că foloseai vreun toiag găsit în cale sau te bazai pe muşchii proprietate personală, încordaţi de anduranţă. Aici, dacă aveai la tine beţele de trekking, îţi erau de folos.

alergaceala.ro
alergaceala.ro

Sau te adaptai din natură, lemne erau destule în calea ta. Trecuseră deja aproape trei ore când am ajus în vârf. Aici m-am bucurat de câteva cadre, am înfulecat câteva sărăţele, câteva felii de portocale, două trei măsline şi am pornit mai departe. Crucea din vârf se asorta cu stâncile colțuroase ce ascundeau câțiva nori albi, pufoși, în zare. Era porțiunea mea preferată. Cea mai spectaculoasă.

Ce e interesant e că masivul Hășmaș numit și Hăghimaș este un important nod hidrografic. De aici izvorăsc patru din cele mai importante râuri care străbat toată România: Oltul, Mureșul, Bicazul și Trotușul. De aici (poate) şi numele competiţional. Dar, maratonul era singura cale spre cer. Cea care m-a făcut să accept pe loc tura luuungă pentru a mă bucura la înălţime de peisaje, de culori, de natură.

alergaceala.ro

Nu. Nu puteam rata ocazia de a prinde sub lentilă un clip video în câteva zeci de minute, pe o mică porțiune de coborâre din vârf. Erau poteci înguste, prin jnepeniș și roci albe, cu pereţi abrupţi, specific zonei, deasupra norilor. Aici simţi libertatea. Dar şi cât de mic eşti, un punct în măreţia muntelui. Ai vrea să zbori. Să păstrezi tot mai mult acele momente, nu să le laşi departe, în urma paşilor tăi.

Am alergat multe trasee deasupra norilor, fie ele pe cărări montane, prin ţară sau prin vecini. Am savurat astfel de poteci sălbatice în Apuseni pentru prima dată cu ocazia primului meu maraton, direct montan, la a 35-a aniversare. A fost o experiență aparte, povestită aici. Recunosc, deasupra norilor reprezintă bomboana de pe colivă la fiecare competiţie, indiferent cât de solicitant, cât de dificil este să ajungi acolo, pe creste.


Golul alpin a fost repede urmat de poteci întortocheate prin tufe de jnepeniş şi arbuşti. Coborârea spre pădure a fost destul de rapidă, cu paşi în zig-zag, urmând calea marcată. Vreo şase kilometri au fost de alergare sprintenă pe coborâre, savurând peisajul ce se contura tot mai mult în cale. Trec în timp util de ultima limită de pe traseu. Erau deja peste treizeci de kilometri.

Umplu flaskurile cu apă şi izotonic la punctul de hidratare. Înfulec câteva sărăţele. Au intrat ca unse. Pe masă erau şi bucăţele de slăninuţă cu ceapă. Dar, am zis pas... ştiam că le voi resimţi, în alergare, așa că stau cuminte. Mulţumesc voluntarilor şi îi dau bice la dreapta, pe drumul forestier, spre barieră. Au urmat vreo şase kilometri de testat rezitenţa. Doar urcare, pe un drum pietruit.

alergaceala.ro

Aici gestiunea apei e vitală. Şi motivaţia de a rămâne în ritmul de fugă. Dar au trecut, toți kilometrii, unul după altul. Urma ultima urcare susţinută la umbră. Aici m-au ajuns încă vreo trei alergători. Mare parte din traseu am fost singur... între plutonul sprinten din faţă şi cel relaxat, din spate. Deseori alerg singur. Aşa că, mă adaptez.

Noroc cu ritmul dat de muzica ascultată într-o cască, savurând şi natura în paşii de fugă. Ultima parte a fost pe traseul de la cros. Doar coborâre sprintenă. Numa' pentru statistici, estimam undeva la opt ore pentru cei 44 kilometri promiși. Am trecut linia de finiș în șase ore 44 minute pentru aproape 46 kilometri contorizați, relaxat, cu zeci de cadre prinse sub lentilă și multe zâmbete.

alergaceala.ro
alergaceala.ro

Au trecut repede cele șase ore. Vremea răcoroasă a fost ideală de fugă. Am avut parte de un traseu sălbatic, cu copaci căzuți în cale, cu acele urcări susținute în patru labe pe anumite porțiuni. Cu poteci spectaculoase, la coborârea din cer, deasupra norilor. A fost frumos, mai revenim, sănătoși și voioși. Felicitări câstigătorilor şi celor ce au terminat cele trei trasee.

Am făcut prezenţa și am ajuns la Izvoru Mureșului, pentru a mă alinia la startul probei luuungi, care ne ducea deasupra norilor. Vremea era rece, aproape de îngheț. Dar soarele a compensat înghețul, răsfățându-ne pașii, fie ei sprinteni sau relaxați. Mulțumesc, celor doi suporteri dragi, care sunt mereu alături de mine, indiferent de oră sau condiţii meteo, Luiza și Gabriel.

alergaceala.ro
alergaceala.ro

Mulţumesc pentru zâmbete şi implicare voluntarilor voioși, pentru punctele de hidratare, chiar dacă au fost modeste (comparativ cu ospățul Ciucaș), pentru pepenele de la final, pentru gulașul condimentat savurat după cursă, pentru colacul secuiesc din kit, pentru tricoul tehnic personalizat, dar mai ales pentru invitaţia de a alerga încă o competiţie din cadrul Circuitului Carpaţilor.

Mdaaa, micul dejun, inclus în prânz, savurat a doua zi, a fost deliciooos. Iar ziua, destul de relaxată, chiar dacă drumul spre casă, a fost luuung, cu serpentine, trecând Carpaţii pe aceeaşi rută, cu popasuri, pentru a evita aglomeraţia şi oboseala. Urmează pentru mine două alergări sprintene prin vecini, una la bulgari, cealaltă cucerind teritorii noi, la moldoveni. Dar ne bucurăm şi de vacanțele cu drumeții, ce vin la pachet cu alergarea.

alergaceala.ro

După posibilităţi, poţi răsfoi (şi) galeria foto.


...alergat cu Kalenji KipRun MT Black-Orange
...monitorizat prin GPS cu Garmin VivoActive HR
...susținut de Roșia Montană Marathon.


#mom #muresoltmarathon #muresolt #mures #tinutulsecuiesc #circuitulcarpatilor #hasmas #hasmasii #alerghasmasii #aleargahasmasii #alergromania #alerginromania #runromania #carpathians #runcarpathians #rosiamontana #bethere #inspireothers #morethanyouknow #alergaceala

alergaceala.ro
Copyright (c) 1999-2019 enJoy - Toate drepturile rezervate.
...enJoy stats! | 1.71.91012