alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro - Rodnei SkyRace 2019 ...pași printre nori în Maramureș

alergaceala.ro
alergaceala.ro
următoarele evenimente 🏃 personale confirmate: alergaceala.roalergaceala.ro

2019.10.19 🏃alergaceala.ro  Cappadocia Ultra / CMT 63K2030+alergaceala.ro
2019.10.26 🏃alergaceala.ro  VIN' la Alergat / 12K Demisec
2019.11.03 🏃alergaceala.ro  Istanbul Marathon / 15K200+
2019.11.10 🏃alergaceala.ro  Athens Authentic Marathon / 42K300+
2019.11.17 🏃alergaceala.ro  adidas CityRun FulHam / 10K
2020.08.27 🏃alergaceala.ro  UTMB Orsières/Chamonix / OCC 56K3500+
alergaceala.ro
experiența personală ca 🏃 pace(make)r:
alergaceala.ro
2016 🏃alergaceala.ro  1h50/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2016 🏃alergaceala.ro  4h15/42K / Bucharest International Marathon
2017 🏃alergaceala.ro  2h00/21K / Mezza Maratona di Treviso, Italia
2017 🏃alergaceala.ro  1h45/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2017 🏃alergaceala.ro  1h40/21K / Brasov International Marathon
2017 🏃alergaceala.ro  1h45/21K / Bucharest International Marathon
2017 🏃alergaceala.ro  4h00/42K / Maratona di Venezia, Italia
2018 🏃alergaceala.ro  4h00/42K / Gran Canaria Maraton, Spania
2018 🏃alergaceala.ro  1h40/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2018 🏃alergaceala.ro  3h45/42K / Bucharest International Marathon
2018 🏃alergaceala.ro  2h00/21K / Arobs Transylvania HalfMarathon Cluj
2019 🏃alergaceala.ro  1h40/21K / VW Bucharest HalfMarathon
2019 🏃alergaceala.ro  3h45/42K / Chisinau International Marathon
2019 🏃alergaceala.ro  2h00/21K / Arobs Transylvania HalfMarathon Cluj
2019 🏃alergaceala.ro  1h40/21K / Bucharest International Marathon alergaceala.ro
alergaceala.ro
recorduri 🏃 personale oficiale:
alergaceala.ro
alergaceala.ro5K / 2018.07.08 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro20'34"/ Betano 5K Night Run
10K / 2019.04.07 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro41'45"/ Uniqa 10K Bucharest
21K / 2018.05.20 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro1h30'38"/ Semimaratonul Târgoviște
21K / 2019.03.17 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro1h35'37"/ Athens Half-Marathon
42K / 2017.12.01 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro 3h35'00"/ Maratonul 1 Decembrie
42K / 2018.11.10 🏃alergaceala.ro alergaceala.ro 3h37'11"/ Istanbul 40th Marathon

Alergaceala APK Download
alergaceala.ro

susţinut în 🏃 pași de alergare:

BodyShape Transformation Gym adidas Runners Bucharest Kalenji ...by Decathlon
RoHost ...servicii de găzduire și domenii web EuroStarGaz Silvian Nectar BIO-TECH

monitorizat prin GPS în 🏃 pași de alergare:

Ionut Petcu - alerg cu Garmin VivoActive HR

citesc și recomand:

Cabral Ibaka - cabral.ro - Zâmbește, lume! ;) Zâmbet şi Sănătate Andreea Pavel - Sports, health, lifestyle Adrenallina.ro FishEye Studio - Grafica, web design si fotografie

statistici personale în 🏃 pași de alergare:

rezultate Ionut Petcu - profil ITRA Ionut Petcu ...profil Strava Ionut Petcu ...profil Garmin Ionut Petcu ...profil Runtastic Ionut Petcu ...profil Endomondo Ionut Petcu ...profil Runkeeper Ionut Petcu - profil rezultate 42km.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro
alergaceala.ro alergaceala.ro
alergaceala.ro
Translate
alergaceala.ro

Rodnei SkyRace 2019 ...pași printre nori în Maramureș

alergaceala.ro

20.07.2019
Mda... una din destinațiile râvnite de cucerit în acest an, este cu siguranță Maramureșul. Iar aici, chiar la mijlocul verii, la Borșa, pe un teritoriu de poveste, se ivește invitația, o chemare la alergare printre nori. În pași de alergare sau doar la plimbare, poți descoperi peisajele, relaxa(n)t chiar și după concurs.

Rodnei SkyRace, competiție organizată de clubul sporturilor montane RupiCapra are loc chiar în inima Maramureșului. Relieful zonei este caracteristic muntos, foarte accidentat, cu pante repezi și diferențe mari de nivel. Aici crestele celor trei munți, Rodnei, Maramureșului și Țibău, înconjoară depresiunea, așezați ca adevărate ziduri naturale de cetate.

alergaceala.ro

Provocarea pe aceste meleaguri ne aduce în tărâmul rododendronilor și a caprelor negre, unde traseele neamenajate şi neprotejate, se combină cu drumurile publice şi forestiere, potecile marcate şi nemarcate cu pantele cu înclinare mare şi zonele accidentate, în așa fel încât să arate adevărata valoare a zonei.

Oarecum izolat de marile orașe, drumul până acolo avea să devină o aventură. Majoritatea au plecat la drum de vineri dimineață, fie erau veniți dinainte pentru o săptămână de vacanță. Astfel că, inevitabil, a trebuit să mă orientez. Cazarea era plasată pe plan secund, planul era să campez în ambele nopți.

Am ales ca punct intermediar Clujul. De acolo pornea spre Borșa, un alergător ce urma fuga pe același traseu cu mine. Doar că, la ora de amiază, convenabilă pentru mine, cursa de ridesharing BlaBlaCar ducea spre locația festivalului Electric Castle. Avea și zonă de campare, era și în drumul spre Borșa dinspre Cluj. Astfel că... direct la aglomerație cu noi.

alergaceala.ro

Drumul până aproape de locație a fost destul de liber, aici Waze ne-a ghidat intuitiv departe de agitația blocajelor din trafic. Ne-a dus prin niște drumuri paralele destul de spectaculoase, destul de bune, chiar dacă majoritatea erau pe cărări urbane. Aproape de ieșirea din Cluj, inevitabil, ne-am întâlnit cu singura cale spre măcel.

Intrarea spre festival se făcea prin câmp, printre știuleți de porumb, pe alei prăfuite, slab pietruite. Era atâta lume, atâtea mașini, iar tu plăteai binevoitor taxa de 35 de leuți nervoși, doar ca să îți lași parcată mașina, efectiv pe câmp. Accesul la zona de festival era evident, prin turnicheți. Mnooo... neinteresant. Nu de asta eram acolo.

alergaceala.ro

Accesul prin sat la Bonțida se făcea doar cu autobuze din Cluj. La 12 leuți călătoria, era neobișnuit de multă lume. Sute, mii. Alte zeci de mii, în furnicarul din festival. Ajuns pe-nserat, am luat-o la pas, către exterior. Trebuia să estimez corect distanța de parcurs, dis de dimineață, când eram preluat către Borșa. Un porumbel copt, o ciocolată de casă, au fost baza mea nocturnă dinaintea cursei.

Am ajuns la ieșirea cu drumul național. Era aproape miez de noapte când am stabilit punctul de campare, era chiar pe un loc de camping, ocupat ca parcare auto. Nu se anunța ploaie, deși zona e vestită pentru dansul în noroi. Preventiv m-am adăpostit sub o construcție metalică deschisă, dar cu acoperiș, așa just in case.

alergaceala.ro

Cinci ore erau de somn, am plasat cortul pe baza betonată a construcției și am servit somnul. Dimineața, răcoroasă, m-a prins sprinten și în ritm vioi, am strâns cortul și am pornit doi kilometri până la destinația intermediară. Am fost preluat. Drumul spre Borșa este spectaculos, curbe strânse, văi înverzite, creste impunătoare.

Am ajuns în timp la start pentru a prelua kitul. Am primit un pachet de suplimente utile pentru traseele de anduranță ce vor urma. Mulțumim Pro Nutrition. Pentru bluzonul de câștigător al cursei trebuia doar să mă încadrez în cei doi timpi limită, pentru ca apoi, doar să mă bucur de traseu, de experiență.

alergaceala.ro

Gata, am dat checkin și am pornit la savurat potecile bine marcate pe Traseul Puzdrelor, vârfuri de creastă din Parcul Național Munții Rodnei. Urcarea se accentua, nu era timp de prea multe pauze, fie ele chiar și foto. Primii kilometri, au fost puși sub presiunea unui timp limită și soare, muuuuult soare.

După aproape un kilometru, hai fie, poate doi, de poteci asfaltate, pornim sus, spre cer. Limitele de timp impuse aveau rostul lor. Dacă nu puteai urca în timpii limită până la kilometrul opt, cu siguranță, mai apoi, era mult mai dificil. Am ajuns destul de bine, cu mai bine de un sfert de oră la ambii timpi imtermediari eliminatorii.

alergaceala.ro

Evident, nu luasem la bord ceva solid dimineață. Dar, la punctul de alimentare aveau printre altele, pâine unsă cu ceapă roșie, tăiată bucățele. Asortate cu măsline, urdă și caș, am înfulecat câteva din ele. Ceapa aia aveam să o resimt apoi, dar ajuta la ardere. O afinată și o caisată au mers ca unse împreună cu bunătățile savurate aici. Am realimentat flaskurile și am pornit mai departe.

Spectacolul naturii avea să ne alinte privirea. Flori colorate, asortate cu verdele crud al brazilor, şi nunaţele de gri ale rocilor golaşe, ne erau în cale, la fiecare pas. Mai mereu, chiar dacă o fac pe timpul meu... iau o pauză să prind sub lentilă culori, nunanţe, lăsând doar urma paşilor mei... nu e grabă, pentru un loc mai în faţă, în statistici.

alergaceala.ro

Aveam limita de juma de litru impusă. Am mers ca și data trecută pe combinația 5-3-2 în trei flaskuri. Cel de juma de litru l-am avut ca rezervă. Nu l-am folosit. Am jonglat cu celelalte două, cel de 300 și cel de 200, ba cu apă reeece, ba cu izo. După jumătate de kilometru începea urcarea spre cer.

Potecile abrupte ne-au dus prin desiș spre zone golașe, aproape de vârful Puzdra Mare. De data asta, nu luasem cu mine pe traseu bețele de trekking. Era oarecum nevoie de ele, mai ales în partea a doua, unde urcarea a fost abruptă. Dar... m-am adaptat cu o cracă de la fața locului, cărată mai sus, aproape de vârf.

alergaceala.ro


Norii grei învăluiseră deja crestele. Ploaia promisă timid era inevitabilă. Stropii reci, ne-au dat startul la echipare. Aveam impusă obligatoriu, foița de ploaie și vânt. A fost utilă. Deja ritmul pe coborâri au fost sprinten. Oricum lentila era deja protejată, luase o pauză... lăsând paşii să se bucure de peisaj.

Papucii de fugă KipRun XT7, s-au comportat și de data asta impecabil. Chiar dacă păşeam pe roci ude, sau pe alocuri uscate, am avut aderență și suport pe diferite suprafețe. Iar potecile au fost variate, pe cărări pietruite, prin iarba udă asortată deseori cu noroaie. Norii gri completau decorul... ceaţa creiona pe alocuri formele crestelor în zare.

alergaceala.ro


Am menținut hidratatea cu geluri Sis (best ever), sau tablete cu dextroză, Isostar sau izotonicul oferit la punctele de hidratare. Deseori folosesc pliculețe de zahăr pe traseu, pentru un boost instant de energie. La punctele de hidratare mă bucur de fructe confiate și stafide, dar nu ratez nici ceva sărat, pentru a echilibra balanța.

Ultima parte din traseu avea să ne poarte pe cărări abrupte la vale. În fața ochilor, un peisaj de poveste. Verdele brazilor este creionat în contrast cu nuanțele de gri ale stâncilor. Inevitabil, o mică pauză odihnitoare de fotografii este binevenită.

alergaceala.ro


După jumătate de kilometru de poteci abrupte și întortocheate, coborâte sprinten, dar atent, ajung la punctul fabulos de atracție, cea mai mare cascadă din România, Cascada Cailor. Acesta era punctul de atracţie pentru traseul familiei din concurs. Inevitabil, aici luai contact uşor uşor, cu civilizaţia, locaţia fiind evident, plină de vizitatori, gata pentru cadrele perfecte.

Surse sigure spun că avem aici cea mai mare cădere de apă din România, cu o înălțime de peste nouăzeci de metri, situată în Parcul Național Munții Rodnei. De asemenea, statisticile redau acest obiectiv, ca fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Maramureș, cu zeci și zeci de mii de turiști anual. Poţi ajunge relativ uşor, la pas, folosind instalaţia de telescaun, de la bază.

alergaceala.ro

Se pare că, aici ai ocazia de a testa, cea mai veche instalație de transport pe cablu de tip telescaun de două locuri de fabricație românească, funcțională. A fost pusă în exploatare în anii 80 și de atunci a funcționat neîntrerupt timp de mai bine de treizeci de ani. Ea face legătura între baza complexului și platoul ce duce poteca în apropierea Cascadei Cailor.

Diferența de nivel este evidențiată prin partia de ski. Inevitabil, era ultima parte din traseu, abruptă, punând presiune, acționând la maxim genunchii. Am coborât sprinten, porțiuni mari în zig-zag. Așa am limitat accidentarea și nici nu am resimțit genunchii, bucurându-mă de ultimele momente sprintene, către linia de finiș.

alergaceala.ro

Limita de șase ore estimată la start, a fost respectată, deși am "cheltuit" cel puțin o oră, poate chiar mai mult, pentru sutele de cadre imortalizate printre nori. Dar, e bine, deși norii s-au scuturat. Am vrut să testez juma din anduranța pe înălțime de alergat în august, la 2x2 UltraSky Marathon. Mai multă experiență pentru a termina cu bine acea provocare.

Numa' pentru statistici închei această anduranță în 5h44' pentru 25.5K cu aproape 2100+ diferența de nivel acumulată. Traseul, parcă a fost asemănător cu cel din munții Pirin, din Bulgaria. Chiar fu poate mai spectaculos față de Retezat, atingând parcă mai multe culmi pe creste. A fost o experiență foarte frumoasă, chiar dacă este departe, zona merită alergată.

alergaceala.ro

La final... am savurat hidratarea insiprată, disponibilă cu felii de pepene. Apoi... am primit hanoracul personalizat, premiul pentru paşii lungi de anduranţă. După porția de gulaș savurată, am pornit spre zona turistică, să prind un magnet de frigider, personalizat cu locația cucerită. Apoi, am prins şi o urcare către platou, cu telescaunul de la bază.

Seara, ne-am bucurat de muzică, dans şi licori locale, împărţite cu spor. Uneori, drumul cel mai scurt nu te aduce mai devreme la destinaţie. Transfer spre Cluj sau alte locaţii spre Moldova, aveam abia în a doua parte a zilei. Târziu. Dimineaţa, deja era umedă, se anunţau ploi. Așa că... matinal, am strâns cortul şi am pornit la drum. Decizia a fost inspirată, deşi aveam la orizont o nouă provocare.

alergaceala.ro

Sincronizarea a fost cheia. Am prins imediat singurul maxi taxi din staţiune spre oraș (vreo zece kilometri), apoi, cursa matinală de microbuz Borșa - Baia Mare, la adăpost de ploi locale, dar bucurându-mă de drum, de peisajele maramureşene. Între timp, am prins o cursă BlaBlaCar, pe ruta Baia Mare - Cluj, apoi alta, Cluj - Râmnicu Vâlcea, apoi alta, de la Râmnicu Vâlcea la București, apoi chiar şi ultimul metrou spre Dristor.

Mega mulțumim organizatorilor, voluntarilor și celor implicați în această competiţie, pentru punctele de hidratare și alimentare, kit, voluntari, pentru zona start-finish, căldurosul hanorac, oferit alături de medalie și alte bunătăți, chiar dacă fotografii de pe traseu au cam lipsit, poate și datorită traseului, sau poate pentru că nu m-am sincronizat eu neapărat cu lentila lor, de data asta.

Mda... una din destinațiile râvnite pentru acest an, a fost cu siguranță Maramureșul. Iar aici, chiar la mijlocul verii...


Mda... am prins şi ore bune de somn după sutele de kilometri, traversând ca pasager, drumurile întortocheate ale patriei. Am lăsat tărâmul de poveste de pe creste, cu natura în culorile ei fascinante. Doar până data viitoare... când revin pe alte poteci la înălţime, cucerind noi teritorii, cu voioșie și mii de oportunități de alergăceală.

...alergat cu Kalenji KipRun Trail XT7 BluePetrol
...monitorizat prin GPS cu Garmin VivoActive HR#rodneiskyrace #skyrace #skyrun #printrenori #alergprintrenori #rodnei #borsa #maramures #shareyourhappiness #alergaceala #carpati #runromania #runinromania #runcarpathians

alergaceala.ro
Copyright (c) 1999-2019 enJoy - Toate drepturile rezervate.
...enJoy stats! | 1.71.91012